bel ons nu: 0513-648 299
 

Bestratingsmateriaal en verstening

Bestratingsmateriaal en verstening – waar hebben we het eigenlijk over?

Er wordt veel geschreven over verstening op dit moment: het verdicht de grond, is warmer en het lijkt bijna een schande het nog te gebruiken volgens klimatologen en groenmensen. Zo ver willen wij niet gaan, maar we helpen wel graag om de verschillende meningen bij elkaar te zetten. En uit te leggen wat natuurlijk bestratingsmateriaal is – en wat de voor- en nadelen van traditionele bestrating is. Uiteraard door onze groene bril…

Eerst meer lezen over het verband tussen bestrating en het weer?  in het documentatiecenter vind je onder andere een artikel over verstening

Bestratingsmateriaal: steen, grind en asfalt

verstening_kuilen_grond_TONN

Een parkeerterrein wordt vaak met grind of klinkers bestraat. Grind is snel en klinkers zijn we al heel lang gewend. Voor klinkers dien je de ondergrond flink te comprimeren om verzakking te voorkomen. Er worden kolken geplaatst die aansluiten op het riool. Of  drainagebuizen die afvoeren op de sloot, in onze beleving zeker de beste oplossing. Vervolgens wordt een flinke laag zand aangebracht waarna het bestratingsmateriaal aangelegd kan worden. Is de aanwezig ondergrond al in basis stevig, dan ligt er vaak voor jaren een prima parkeerplaats zonder al te veel hobbels en kuilen. Vaker echter ontstaan kuilen en daarmee de plassen. De ondergrond is verdicht en het water kan maar moeilijk weg. Daarom wordt vaak na 7 tot 10 jaar de bestrating opnieuw gelegd.

Grind – verstrengeld met de ondergrond

Wanneer je goed grind hebt: blijvend doorlatend en op een goed drainerende tussenlaag, kan dit prima wanneer de omstandigheden ter plekke van nature goed zijn. En best gemakkelijk: af en toe hier en daar een schep grind er op en klaar. Maar wat gebeurt er ondergronds?

Vaak is het grind zwaarder dan de ondergrond. Het zakt als het ware langzaam naar onderen. Omdat het zich vermengt, wordt het steeds meer een plakkaat en  gaat de doorlaatbaarheid hard achteruit. Wanneer je toch kiest voor grind; let dan goed op dat je de lagen scheidt. Soms is scheidingsdoek voldoende, anders kunnen onze roosters een goede uitkomst bieden.

Asfalt – als bestratingsmateriaal? Tja…

Een dichte plak over je bodem. Gemakkelijk, snel een heel blijvend in veel gevallen.  Maar bepaald niet duurzaam en het oppervlak buigt of barst wanneer de ondergrond zakt. En asfalt is een belangrijke opwarmer. Met stip het snelst “onbeloopbaar” in de zomer. Dan krijg je van die terreinen waar het verstikkend warm wordt en je soms over smeltend asfalt naar je auto moet lopen. Wij zijn er geen fan van…

Groene verharding – is dat ook bestratingsmateriaal?

Heel soms kan het: een terrein simpelweg inzaaien en er op parkeren. Maar auto’s geven een stevige belasting en dat zorgt voor de comprimering van de ondergrond: het verdicht. Gevolg: water kan niet meer weg en het gras kan niet groeien.

Maar in basis heeft groen veel voordelen: het verkoelt, stimuleert bio-diversiteit , bindt CO2 en onderzoeken wijzen uit dat mensen zich prettiger en veiliger voelen. Een klein nadeeltje: uit eigen ervaring weet ik dat je met hoge hakken even op je tenen moet lopen.

Onze verschillende verhardingselementen zorgen voor blijvend stevige groene parkeerplaatsen. De ondergrond wordt beschermd tegen verdichting en het water kan weg. Bijna het beste van 2 werelden  – dat van die hoge hakken lossen we hiermee niet op ;-).

Maar hoe erg is dat wanneer je je realiseert dat op deze wijze ons klimaat veel beter beschermd wordt en het in alle jaargetijden prettiger en gezonder is in de stad? Kortom: er zijn zeker verschillende wegen naar natuurlijk bestratingsmateriaal. Het hangt sterk af van je omstandigheden ter plekke, je mogelijkheden en meer.

boomwortelbescherming-parkeerplaats

Zelf kijken of het toch loont? Wij denken graag met je mee. En hoezeer we ook fan zijn van groen en open en gezonde bodems, we zullen altijd eerlijk kijken naar wat voor jou het beste is, aan de hand van jouw eisen en door jouw kleur bril…

 

Op deze pagina hebben we vooral in de bovenste grondlagen gekeken, wil je meer weten over het effect op bijvoorbeeld grondwaterpeil? Kijk dan eens in ons documentatiecenter!

Contact? Welkom!

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatie en moet ongewijzigd blijven.
Contactformulier
  • Dit veld is bedoeld voor validatie en moet ongewijzigd blijven.