bel ons nu: 0513-648 299
 

Grondsoorten paddocks

Waar loopt mijn paard op?

De bodemsoort die van nature aanwezig is, heeft veel invloed op alles wat je er op doet. Voor je paddock geldt dus ook dat je voor een goede oplossing even de grond in moet duiken.
We hebben een aantal eigenschappen voor je op een rijtje gezet, zodat je gemakkelijker kunt zien wat voor jou de beste opbouw is. Maar let op: een grond is zelden helemaal “zuiver” van een soort. Daarom is dit ook algemeen advies. Samen met je informatie over hoe lang plassen blijven staan, kun je wel een goede praktische invulling. Wil je nu echt zeker weten wat voor grond je hebt en hoe het staat met waterdoorlatendheid? Dan kun je een test laten uitvoeren waarin zowel de soort als de verdichting gemeten wordt. In bijna alle geval is het genoeg om op het oog een indicatie te maken.

Zand

In veel gevallen een prima ondergrond voor je paddock of bak. In basis is zand gemakkelijk en aardig waterdoorlatend. Tenzij er veel slibdeeltjes door zitten. Er zijn namelijk verschillende soorten zand die elk hun eigenschappen hebben. Daarom is het goed om te zien hoe snel jouw grond water afvoert. Simpele test: neem een paar flinke diepe scheppen na een regenbui. Is het onder het oppervlak behoorlijk droog en hard? Dan weet je dat je te maken hebt met zand dat zich laat verdichten.
Algemeen advies: stort een voldoende laag goed drainerend zand onder en op de roosters. Afhankelijk van je wensen over hoe droog het moet zijn, maak je een laagdikte. Over het algemeen is 10 centimeter prima. Maar er zijn mensen die water niet erg vinden ( maar modder wel) die slechts 5 centimeter aanbrengen.

Leem

Sommige tuiniers vinden leem fantastisch, wij kennen vooral de dikke vaak ondoordringbare lagen die soms meters dik zijn. Water druppelt vaak heel langzaam weg bij leem. Zaak dus om op deze grond een laag drainagezand aan te brengen onder de paddockroosters. In deze laag kan het water zakken en blijven tot de grond het kan verwerken. Houd rekening met een laag van 10-15 centimeter voor een paddock die het grootste deel van het jaar voldoende droog is. Exacter weten? Dan kun je aan de hand van gegevens over hoeveel water er in jouw omgeving valt bij een stevige regenbui een berekening van de benodigde laag maken.
Scheidingsdoek heb je hier niet nodig.

Veen

Een zwakke grondsoort die bescherming nodig heeft. Het is een beetje sponsachtig. Wanneer je op veen wilt verharden, is het ook weer belangrijk een goede scheiding te maken. Je legt een scheidingsdoek met flinke overlap, stort daar het zand in, slaat de overlap terug en legt daarop de paddockroosters die je vervolgens weer met zand vult. Veen vraagt om een goede balans tussen bescherming en niet te zware belasting. En de scheiding is erg belangrijk, alles zakt namelijk in veen. We kijken graag goed met je mee wanneer veen jouw bodemsoort is.

Klei

Vaak geweldig vruchtbaar, maar plakkerig en niet enorm waterdoorlatend. Nog vervelender: het absorbeert nagenoeg alles wat je er op gooit. Daarom werkt het ook averechts om alleen zand, puin of vlokken te strooien. Klei kan ook erg hard worden, terwijl het ook goed water opzuigt. Best knap spul dus, maar niet altijd gemakkelijk.
Met klei adviseren wij je een goed permanent waterdoorlatend geotextiel op de ondergrond te leggen voor je de eerste laag zand stort. Dat kan goed worteldoek zijn. Dan blijft je bufferlaag intact.
Stort minimaal 10 centimeter goed drainerend zand onder het rooster.

Nog even over de verdichting…

Wat heb je nodig om een goed drainerende laag te creëren:

 LaagProduct
Toplaag:
met 5 centimeter zijn de roosters ruim opgevuld, maar zit er nog geen laag zand op. Wil je een dikkere laag, pas dit dan aan.
Goed drainerend zand
Lastverdeling/ erfverhardingCABKA Paddockroosters
De opvanglaag voor regenwater.
Hoe dik heb je het nodig?
Goed en permanent drainerend zand  ( meestal drainagezand genoemd)
Vraagt jouw bodem om scheidingstextiel?
Houd dan rekening met een overlap van zeker 10%. En bij veen 30%.
Permanent waterdoorlatend geotextiel ( bijvoorbeeld waterdoorlatend antiworteldoek)
Contactformulier
  • Dit veld is bedoeld voor validatie en moet ongewijzigd blijven.