Zonder iemand tekort te willen doen; een grasbetonkei is een steen – klinker, tegel – met gaten erin. Dus daar kun je prima een terrein mee verharden, maar dat is ook precies wat je doet.
Wat betekent dat dan?
de verschillen tussen een grasbetonkei en TAWWA
- Een graskei moet net als klinkers en tegels de kracht uit de ondergrond halen. Daar heb je goed verdichtend zand voor nodig dat je ook flink machinaal verdicht. Wanneer een graskei verdicht wordt, schiet die namelijk behoorlijk recht naar beneden.
- Daarmee is de bodem niet open zoals bij TAWWA en heb je zeker bij frequenter gebruik en/of een zwakkere ondergrond ter plekke ( bijvoorbeeld klei of veen) een stevig verdichtend pakket nodig onder de kei. Daar gaat niet heel veel water door en denkend aan de belasting die recht naar beneden dgaat: je moet de klei goed beschermen wil dat niet ook verder verdichten.
- Het gevolg daarvan is dat je geen diepwortelend gras kunt zaaien. En dat zijn veelal taaie en diverse grassoorten die traag groeien en dus niet al teveel beheer nodig hebben. Het wordt niet zomaar een oerwoud zeg maar 😉
- Dus: veelal van bovenaf ingewaaid gras dat wat minder sterk is. Veel water dat niet snel wegvloeit of flinke zon en het gras heeft grote moeite zich letterlijk te handhaven.
- Die zon, die warmt steen namelijk heel erg op. Ga op zo’n dag maar eens met blote voeten op steen en daarna op gras staan. (Andersom kan ook, maar deze volgorde is uiteindelijk minder vervelend voor je voeten). En die steen verbrandt het gras dus letterlijk. Gelukkig is zelfs dit gras best sterk en groeit er meestal wel wat terug, maar echt lekker is het natuurlijk niet.
- Die warmte maakt dus dat de grasbetonkeien de omgeving nog eens extra opwarmt en dat je natuurlijke groene verkoeler op dat moment ook “out of order” is. Dubbel pech dus. Overigens is dan ook je CO2 binding (= beplanting) dan dus ook niet actief.
- Dan nog even ondergronds: vaak wordt de levende bodemlaag afgegraven om het verdichtende zand onder de keien kwijt te kunnen. Geen bodemleven meer, dus geen opruimers ondergronds, geen gangetjes voor extra doorlaatbaarheid en dus dode grond.
Waarom zijn TAWWA en andere ecoroosters dan wel goed?
- Door hun ontwerp zijn ze vertand en verdelen ze de belasting. Ofwel: niet recht naar beneden, maar over een breed oppervlak.
- Er ligt een dunner en vooral doorlaatbaar pakket onder. Dus niet afgraven en bodemleven behouden.
- Licht verdichten voor een strak resultaat, maar door de samenstelling ook goed open.
- En onze manier van bestraten is heel anders. Van opbouw tot aanleg. Het gaat uit van andere principes en dus van een andere oplossing. Dat laten we je graag zien.
- Zie je een parkeerplaats met ons materiaal die er niet goed uitziet? Dan vinden we daar vaak een oorzaak die te maken heeft met toch een -deels – traditionele aanleg. Ja, we sturen aanlegaanwijzingen mee en we blijven adviseren. Maar het zit nog altijd niet in de opleidingen en er zijn meerdere expertises bij betrokken, zoals groen, infra en civiel- techniek. En als het vanuit één blik aangevlogen wordt, mis je twee waardevolle. Toch is aanleg niet lastig, maar je moet even afstappen van de traditionele en als gezegd: dat leren we nog altijd niet.
Meer weten over hoe je met langdurig en dus duurzaam succes je terrein, parkeerhaven of opstelplaats kunt aanleggen? Dan weet je ons te vinden!