7 veelgemaakte aanlegfouten

7 veelgemaakte aanlegfouten

7 veelgemaakte aanlegfouten 2560 1153 Tonn

En die kun jij nu al voorkomen!

Het is niet moeilijk, een parkeerplaats aanleggen met TAWWA grids of Cakba roosters. Maar het is wel net even anders dan klinkers, tegels of graskeien. We informeren je uitgebreid, of je nu de ontwerper, opdrachtgever, bestekmaker, aanlegpartij of gebruiker bent. En als het nodig of gewenst is, komen we ook op locatie. Toch zien we in praktijk toch nog projecten die mooier en beter hadden gekund door de goede stappen te zetten. En ondanks onze tips snappen we heel goed dat traditioneel aanleggen er nog altijd stevige “ingebakken” zit. Het wordt ook nog altijd niet onderwezen op opleidingen en het is ook een domein waar je zowel oog voor groen als blauw en infra moet hebben.

Omdat we weten dat we niet altijd contact hebben met degene die het werk verricht, hebben we hier op een rijtje gezet wat we zoal tegenkomen. Zodat jij en je collega’s die valkuil kunnen vermijden!

  1. Roosters zijn klinkers en grasbetonkeien in een andere vorm

Met beiden kun je parkeerplaatsen maken en daar stopt iedere vergelijking. Als infraspecialist zou je eigenlijk een hovenier of groenexpert moeten betrekken bij de aanleg. En in ieder geval is het van belang voor aanleg het principe van TAWWA parkeerplaatsen duidelijk te hebben voor alle medewerkers. Daar helpen wij natuurlijk graag bij.

  1. Copy paste bestektekst

De ene ondergrond is de andere niet, zoals ook het gebruik verschilt. Wij leveren je graag basis bestekteksten, nog liever stemmen we af met de architect of specialist of een eventuele expert die de aanwezige bodem heeft getest. Zo krijg je altijd de bestektekst die past bij je project.

  1. Gras = gras

Oh, wat hadden wij deze les graag 20 jaar geleden geleerd! Dan hadden wij nu niet 8-9 maanden per jaar twee keer per week hoeven maaien. Er zijn ongeveer 1500 soorten gras. En daarvan willen wij een mix van de soorten die taai zijn, niet te hard groeien (= niet maaien), intensieve belasting verdragen en veel omstandigheden aankunnen.

Strooi dus niet zomaar iets uit, maar laat ons weten wat je belangrijk vindt.

  1. Volgooien!

Want dan wordt het zo lekker vol groen…  Niet doen, het rooster moet juist de wortel beschermen. Dus vullen tot maximaal 2 centimeter onder de rand. Wanneer het gras gaat wortelen, komt het ook nog wat omhoog en ook de neerwaartse druk doet altijd nog iets.

  1. Natuur redt zich wel

Wanneer het gras moet groeien, heeft het even TLC (tender loving care) nodig. Flink water en dan niet een keer per week een plens, maar dagelijks een dosis. Als het eenmaal groeit, kan het heel veel aan. Het zal heus eens droger of natter zijn, maar het kan ertegen. Als de basis maar goed is 😉

  1. De basis niet voldoende in beeld

Welke grond is er ter plekke? Ligt er oud puin onder, is het klei, zand of anders? Kan het water normaliter gewoon ergens naar toe? Dat is belangrijk te weten, wat voor terrein je ook aanlegt. Weet je het niet zeker? Laat het dan goed testen. Dan krijg je een des te mooier resultaat.

  1. Laagje voor laagje

Iedere laag doet zijn werk. Soms is het handig deze gescheiden te houden met permanent waterdoorlatend doek, zodat bijvoorbeeld klei niet het zand opslokt. En ja, ook hier adviseren wij je in!

 

Er is meer om op te letten, maar met deze tips kun je al een mooie slag maken. Het is helemaal niet moeilijk; professionals werken graag met TAWWA en onze substraten. Maar je moet het even weten. En daar helpen wij graag bij.