Feiten en fabels over verstening

Feiten en fabels over verstening

Feiten en fabels over verstening 470 394 Tonn

 – en 5 tips voor gemeente en.. voor jou!

8 jaar geleden schrok ik er van, dat het in versteende gebieden zomers te warm is, dat wist ik. Maar dat het 10 graden kan schelen, daar schrok ik van. Dat is echt heel erg veel. Zet je verwarming in huis maar eens 5 graden hoger, je zweet de tent uit om het maar eens populair te zeggen.

 Warm met natte voeten

Steen maakt het dus warmer als je het simpel stelt. En daar is heel veel van in steden en dat er uithakken lijkt weinig realistisch. Maar verstening betekent minder groen en groen neemt veel warmte op. En water trouwens, ook goed om te weten in deze tijd van wateroverlast door steeds extremere regenbuien. Het gaat niet alleen om groen boven de grond:  verstening betekent dat de bodem is verdicht, daar kan dus ook geen koele lucht uit… Maarre… lekker toch, een beetje warm? Dat valt te bezien. Het is niet goed voor je gezondheid en veel mensen vinden het boven de 25 graden toch niet meer warm maar heet.  En dat gaat een steeds groter gezondheidsrisico worden. Dus daar moeten we wat mee, met z’n allen.

 

Ook in actie komen? 5 tips tegen verstening!

  •  Plant bomen! Ze hebben een verkoelend effect en: de waarde van je huis stijgt.
  • Leg groene parkeerhavens en opritten aan. Dat zijn niet alleen koelzones, maar ook nog eens fantastische drainage oppervlakken. Ja, daarvoor moet je bij ons zijn ;-). En bij de supermarkt kan het terrein natuurlijk ook fantastisch beroosterd worden.
  • Je tuin bestraten? Gebruik vlonders in plaats van tegels! Dat scheelt echt enorm. En er zijn zoveel prachtige mogelijkheden.
  • Kijk eens naar verschillende plantsoorten. Dat is verkoelend, maar daar trek je ook meer verschillende beestjes mee. Ook beestjes die de muggen opeten voor ze jou kunnen steken.
  • Adopteer openbaar groen en plant fruitbomen. Nuttig en lekker. En gezellig, met je buurman een appeltje knagen onder de boom…

Verstening is echt een probleem, niet zomaar een hype verhaaltje. En opwarming  van steden, daar moeten we ook niet blij van worden. Kijk maar eens wat de gevolgen van een lichte globale temperatuurstijging zijn. Natuurlijk is er veel meer te doen, wij denken graag met je mee!

Waar het vooral om gaat is dat we allemaal iets kunnen doen en dat het resultaat nog leuker is ook!

 

Groeten Liesbeth

 Laat de natuur maar voor je werken, dat is mijn motto.
Ik kijk met verwondering naar de oplossingen van de natuur. Daarom maak ik me ook niet zozeer zorgen over de natuur, die redt zich wel.
Als je een beetje egoïstisch bent: kijk dan naar natuurlijke oplossingen, daar word je echt beter en blijer van!

 

Zelf een parkeerplaats of oprit? Kijk dan eens onder parkeren of neem contact met ons op via de mail, en geef hier graag aan waar u naar op zoek bent

Kijk ook eens op www.nlgreenlabel.nl voor nog veel meer tips en voorbeelden van een groen woonomgeving.