Plastic – over virgin en occassions

Plastic – over virgin en occassions

Plastic – over virgin en occassions 1200 1200 Tonn

Wist je dat maar 9% van al het plastic een tweede leven krijgt? Nog altijd verdwijnt dus 81% na eenmalig gebruik in de verbrandingsoven. Of in de natuur. Mensen zijn blijkbaar slechte reclyclers. Toch is dat niet de hele waarheid.

nieuw plastic maken is goedkoper dan plastic hergebruiken.

Virgin plastic is een heerlijk product om mee te werken

Nieuw plastic noemen ze ook wel “virgin”; maagdelijk dus. Het is dan ook heel stabiel en constant materiaal. Altijd zelfde smelttemperaturen, kleur en andere eigenschappen. Niet gezegd dat het geen kunst is om daar mooie en goede dingen van te maken, maar het is een stuk makkelijker dan werken met “occasions”. Wij hebben de proef eens op de som genomen door te werken met een fabriek voor wie dit het eerste project was met gebruikt materiaal. En zij waren er echt van overtuigd dat ze het konden, grote en nieuwe machines, kortom; helemaal klaar voor een nieuwe activiteit. Helemaal in de soep gelopen. Dat was heel naar voor ons en onze opdrachtgevers, maar zij hebben nu natuurlijk ook een flinke uitdaging. Want hoe lang gaan we nog accepteren dat we olie gebruiken om plastic te maken?

Nou, die verantwoordelijkheid kunnen we alleen maar met elkaar nemen.

In ieder geval hebben wij een fantastische partij die met veel kunde TAWWA maakt.

Nieuw plastic is goedkoper

Het is echt waar. Domweg goedkoper dan gebruikt plastic. Alleen al in aanschaf van het materiaal. Terwijl er olie voor uit de grond moet – wat we niet meer willen – onze bronnen uitput – hoeven we niet toe te lichten – en gebruikt toch al aardig in de goede vorm is – geen olie meer, maar plastic. Maar toch kost het meer €. Natuurlijk zijn er verborgen kosten, zoals langetermijn leefbaarheid van de aarde en een enorm grote afvalberg waar we iets mee moeten, maar als je alleen naar vandaag kijkt, is nieuw plastic dus goedkoper in aanschaf en makkelijker te verwerken.

Wel goed om toe te lichten: er zijn heel veel soorten plastic ( zowel een boterhamzakje als Playmobil om maar iets te noemen), maar iedere soort heeft zijn (on)mogelijkheden.

Wat is er aan de hand met gerecycled plastic?

Nou, dat is dus duurder. Hoe komt dat dan?

  1. Je moet meer doen om voldoende kwaliteit te krijgen. Dat is een proces waar nog stevige innovatie zou kunnen plaatsvinden.
  2. Je verliest dus materiaal in dat proces.
  3. Er ontbreken nog teveel (financiële ) prikkels om dit proces stevig aan te pakken.
  4. Het bestaande plastic is in aanvang niet gemaakt met het oog op hergebruik. Er zitten bijvoorbeeld stickers op met andere stoffen erin of haakjes aan. Noem maar op: je moet in ieder geval nog veel doen voor je er iets anders hoogwaardigs van kunt maken.

Afschaffen die plastic roosters dan maar!

Want laten we wel wezen, we gaan natuurlijk geen roosters maken van nieuw plastic. Maar laten we eens serieus kijken; wat missen we wanneer we deze stelling zouden volgen, er zijn toch prima alternatieven?

  1. Laten we natuurlijk – biobased – materiaal gebruiken!

Dat lijkt ons eerlijk gezegd al heel lang, heel tof. Maar alles wat we daarin onderzocht hebben leidt nog steeds tot niets. Misschien in de toekomst wel, dus we blijven het in de gaten houden. En heb jij toch een tip of ben jij die producent die wij nog niet gevonden hebben, kom maar door!

          2. Beton is ook circulair

De productie van beton is niet bepaald duurzaam. Bij het proces komt flink wat CO2 terecht in de atmosfeer. Daar moeten we wel meteen bij zeggen dat ze enorme stappen maken in de sector. Ze kunnen die uitstoot inmiddels enorm terugbrengen en dat heeft bloed, zweet en tranen gekost. Wij vinden dat ze zichzelf echt op de kop hebben gekeerd om van een vooral makkelijk en fijn materiaal te komen tot waar ze nu staan en dat is echt een meesterklus.

Toch zijn wij geen voorstander van de graskei. In deze blog leggen we je uit waarom wij het geen duurzaam alternatief vinden en waarom je veel klimaatvoordelen mist wanneer je hiervoor kiest.

       3. Laat parkeren gewoon traditioneel grijs en zoek je oplossingen elders.

Kan natuurlijk. Maar denk je eens in hoeveel oppervlak in Nederland gebruikt wordt voor parkeren, noodstroken, wegverbreding en meer. Dat is gigantisch en wanneer je dat groen maakt “ontlock:  je een enorm potentieel. Het verschil tussen TAWWA en grijs draagt bij aan verkoeling in de stad (en het topt ook de kou af overigens), vormt een enorm drainerend potentieel, kan bijdragen aan biodiversiteit en nog zo wat voordelen die je hier ziet.

Inmiddels wijzen aardig wat onderzoeken uit dat er een stevige relatie is tussen groen en gelukkig, gezondheid en economische waarde.

Dan toch maar doorgaan?

“nogal wiedes dat jullie dat vinden”, zeg je wellicht.  En dat kan ik me goed voorstellen. Tot je ons kent en weet dat we meer doen dan TONN. Wanneer we morgen ergens anders beter waarde kunnen toevoegen en onze boterham kunnen verdienen; deels doen we dat vandaag al. Dus Dat is niet onze motivatie. Maar met elkaar slimme, efficiënt duurzame stappen zetten, daar gaan we nog steeds voor. Dat doen we met TONN en als mens door minder plastic te gebruiken, kleine en grotere duurzame stapjes te zetten en nieuwsgierig te blijven naar hoe het ook kan. Voorbeelden daarvan zie je dan ook terug op onze socials waar we met liefde mooie producten en bedrijven delen!

Oud en nieuw?

Wat ons betreft: van 9 naar 100% hergebruik van plastic zal niet lukken. Maar we gaan er wel een deuk in slaan wanneer we allemaal meedoen. Door nieuw plastic echt te bannen, kijken naar natuurlijke oplossingen en breder te oordelen over wat nu echt duur of goedkoop is. En we hopen dat het je helpt dat wij onze informatie, tips en vragen blijven delen 😉